Tips voor een goed ventilatieontwerp

Goede Ventilatie

Correct bemeten ventilatie-eenheid

Wanneer u een ventilatie-eenheid kiest, is het essentieel om de grootte van de eenheid te kiezen om aan de behoeften te voldoen. In normale omstandigheden moet de ventilatie-eenheid het berekende luchtvolume om de twee uur op ongeveer de helft van het vermogen kunnen veranderen. Dit zorgt ervoor dat ventilatie indien nodig kan worden versterkt. Om energie te besparen, is het ook goed als de ventilatie eenvoudig kan worden verminderd als de woning leeg is.

r moet echter aan worden herinnerd dat de dimensionering op basis van het luchtvolume niet altijd correct is. Het aantal personen en functies heeft ook een effect op de benodigde ventilatie.

 

Automatische functies van het apparaat

Het is verstandig om de ventilatie zo nodig aan te passen om ervoor te zorgen dat het systeem zo min mogelijk energie verbruikt. Als ventilatie altijd op hetzelfde vermogen werkt, is deze soms onvoldoende en soms te hoog. Er zijn veel opties voor het regelen van de ventilatie, van handmatige aanpassing tot volledig automatische ventilatie. Vochtigheids- en koolstofdioxidesensoren zorgen voor een intelligente home / away / boost-automatisering: de hoeveelheid ventilatie wordt aangepast aan de luchtkwaliteit of de huidige luchtvochtigheid en kooldioxidebelasting.

 

Warmteterugwinningscapaciteit van het apparaat

Het belangrijkste kenmerk van een ventilatie-eenheid is de warmteterugwinningscapaciteit. Het verwijst naar de capaciteit van de unit om de aangezogen lucht te verwarmen met de warmte van de afgezogen lucht. Dit betekent dat er minder energie nodig is voor de verwarming van koude buitenlucht.
De beste maatstaf voor de warmteterugwinningscapaciteit is de jaarlijkse efficiëntie. Jaarlijkse efficiëntie heeft een grote invloed op de primaire energie-indicator en het feitelijke energieverbruik. U kunt de jaarlijkse efficiëntie van de ventilatie-eenheid berekenen met behulp van de jaarlijkse efficiëntiecalculator die door de fabrikant wordt verstrekt.

Locatie van de ventilatie-eenheid

ventilatie-eenheid

De ventilatie-eenheid moet binnen worden geplaatst, in een warme kamer met een temperatuur van ten minste +10 ° C. De locatie van de ventilatie-eenheid is goed wanneer het geluid niet stoort en het onderhoud ervan eenvoudig is. Het is niet leuk om vuile filters in een inloopkast te vervangen, bijvoorbeeld. Bovendien, aangezien efficiënte cellen voor warmteterugwinning groot zijn, is een aanzienlijke ruimte nodig om ze te verwijderen voor reiniging.
Een technische ruimte, een warme opslag of een bijkeuken zijn goede locaties. Vanwege storende geluiden mag het apparaat niet op een muur naast een slaapkamer of woonkamer worden bevestigd. Let bij het kiezen van een locatie ook op het feit dat de unit veel elektrische aansluitingen heeft en dat ook condenswater moet worden afgetapt.

 

Ventilatiekanaal

Het wordt aanbevolen om het ventilatiekanaal zo kort mogelijk te maken; een lang en ingewikkeld kanaalwerk is duur en gaat averechts door wat SFP en geluidsniveau betreft. Het is goed als het kanaalwerk binnenshuis in warme ruimtes kan worden geïnstalleerd. Ophangingen, tussenvloeren, behuizingen en scheidingswanden bieden goede routes voor ventilatiekanalen. Als alle kanalen binnen de dampbarrière zitten, is het niet nodig om ze thermisch te isoleren en zijn er geen onnodige gaten in de dampremmende laag.

Leave a Reply