4 belangrijkste soorten ventilatie en hoe ze werken

soorten ventilatie

Er zijn vier hoofdtypen ventilatiesystemen die u afzonderlijk of samen kunt gebruiken. Elk heeft zijn eigen unieke voordelen die belangrijk zijn om te herkennen en te gebruiken.

 

Individuele kamerfans

 

Ventilatoren voor individuele kamers zijn er in verschillende configuraties. U kunt draagbare modellen op de vloer of op een tafel plaatsen. Monteerbare units kunnen permanent op een muur of plafond worden geïnstalleerd.
Monteerbare plafondventilatoren hebben over het algemeen een tuimelschakelaar die de luchtstroom in de warme en koele seizoenen verandert om de energie-efficiëntie te maximaliseren.

Een andere manier om individuele kamerventilatie te genereren, is om een ​​venster A / C-eenheid in de “ventilatiemodus” te laten lopen, zodat deze buiten frisse lucht de kamer in trekt zonder deze eerst te koelen.
Nog een ander type ventilator voor individuele kamers is de uitlaatventilator die te vinden is in veel badkamers, keukens en wasruimtes. Deze fans trekken vochtige, muffe, vervuilde lucht de kamer uit en put deze uit naar de buitenlucht.

Whole-home fans

Deze fans maken gebruik van wat de DOE het ‘chill-effect’ noemt om de inzittenden van de kamer te koelen. Met andere woorden, een lege kamer met een draaiende ventilator is gewoon een verspilling van energie, omdat er niemand is om de kilte van de wind te voelen.

Whole-home fans

Whole-home-fans worden soms ook uitlaatventilatoren genoemd. Ze werken alleen wanneer de ramen open zijn, maar het is bewezen dat ze zeer effectief zijn om het interieur koel te houden, zelfs op erg warme dagen.
Deze fans worden meestal op zolder gemonteerd. Ze halen frisse lucht door de ramen en duwen hete, muffe lucht naar buiten door de zolderopeningen om de binnenlucht fris en koel te houden.

 

Windventilatie

Windventilatie is niets meer dan het openen van ramen en / of deuren zodat verse buitenlucht door de kamers van uw huis kan circuleren. Het kan ook plaatsvinden via een proces dat ‘infiltratie’ wordt genoemd, waar frisse lucht naar binnen sluipt door lekken en scheuren in uw huis zelf. Maar de trend naar “luchtdichte constructie” voor nieuwere huizen heeft deze bron van windventilatie vrijwel volledig geëlimineerd. Windventilatie is niet alleen een optimaal hulpmiddel voor koudere seizoenen en klimaten, maar zorgt er ook voor dat uw lucht zuurstofrijk blijft en niet muf wordt.

 

 
 

Ventilatoren voor warmteterugwinning

De beste en meest betrouwbare ventilatietechnologie die momenteel beschikbaar is, wordt geleverd in de vorm van een warmteterugwinningsventilator (soms de energieterugwinningsventilator genoemd).
Dit systeem vervult twee cruciale taken: het houdt verse binnenkomende lucht en uitgemaakte uitgaande lucht 100 procent gescheiden, zodat de twee luchtstromen nooit mengen, en het brengt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheidsniveaus van uw binnenlucht in evenwicht op basis van het seizoen.
Op deze manier fungeert de warmteterugwinventilator ook als een extra laag luchtfiltratie, waarmee giftige stoffen, verontreinigende stoffen, ziektekiemen, stuifpollen en andere ongewenste bezoekers aan de lucht worden verwijderd voordat ze ooit de interne woonruimtes van uw huis kunnen bereiken.
Hoe ventilatie de luchtkwaliteit binnenshuis onderhoudt
Ventilatie verbindt het hele HVAC-systeem met elkaar. Zonder ventilatie is er geen mogelijkheid voor de binnenlucht om op te frissen en opnieuw te reinigen. Adequate aandacht garandeert al het volgende:
• Verse zuurstof
• Verwijderen van overtollig vocht en bescherming van uw huis tegen schimmel en meeldauw

Leave a Reply