De techniek van onze waterbedden

Het principe van een watermatras

Het ondersteunende of dragende element van een watermatras is eenvoudigweg WATER. Drijven op water, zoals een schip, werkt volgens het principe van Archimedes. Als mens kunnen wij volgens hetzelfde principe drijven op water (tenminste als onze longen vol lucht zitten). Als u drijft, wordt u als het ware gewichtloos. Vandaar dat we bij waterbedden de term 'zwevend slapen' gebruiken.
In een zwembad drijft u bijna volledig onder het wateroppervlak omdat het menselijk lichaam lichtjes zwaarder is dan water. Het water kan u volledig omhullen. Door uw lichaam te scheiden van het water met een PVC-wand en omdat deze PVC-wand en de cover/tijk minder makkelijk vervormen dan enkel water gaat u 'hoger' op het water drijven (en uiteraard zonder nat te worden :-)). Bij een drijvend voorwerp is de tegendruk van het water overal even groot. U wordt dus overal perfect ondersteund, wat van een waterbed het optimale slaapsysteem maakt.

Zwevend slapen

Water is zeer beweeglijk en daarom wordt deze beweging gedempt met een stabilisatie-systeem. Wij gebruiken daarvoor fibermatten en/of schuim. We kunnen daarmee een zeer breed gamma van stabilisaties aanbieden, van helemaal niets tot zeer vast.
Mensen die ter hoogte van het bekken wat zwaarder zijn, hebben de neiging om op die plaats wat dieper in de matras te zinken. Hiervoor bieden wij als optie een extra bekkenondersteuning aan.

Als fabrikant kunnen we vaststellen dat onze klanten in te delen zijn in 2 groepen: de eerste groep zijn de aanhangers van het 'klassieke' slapen op water, die een beetje beweging juist aangenaam vinden. De tweede groep zijn de slapers die het gevoel van een droge matras graag combineren met de voordelen van een watermatras, en dus een zwaardere stabilisatie verkiezen. Beiden zijn met onze producten mogelijk.
We raden absoluut aan te gaan proefliggen bij een handelaar om te voelen wat u het best bevalt.
Houdt er rekening mee dat iedere matras, droog of met water, enige gewenning vraagt. Velen slapen vanaf de eerste nacht als een roos, anderen hebben een paar dagen gewenning nodig. De meeste waterslapers willen daarna hun waterbed nooit meer missen!

Een kleine opmerking als u watermatrassen gaat vergelijken: de stabilisaties en hun typering zijn niet absoluut, iedere fabrikant heeft zijn eigen constructie en namen voor de stabilisatie. 100% of 'strong' van fabrikant A is daarom niet noodzakelijk hetzelfde als 100% of 'strong' van fabrikant B.

Meer informatie over onze watermatrassen vind u hier.

Verwarming

Een waterbed moet verwarmd worden, ook tijdens de zomer, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt.
Met behulp van een thermostaat kan een temperatuur tussen 24 en 36°C ingesteld worden. De temperatuurinstelling die u kiest is afhankelijk van het individu, de temperatuur in de slaapkamer en de isolatiegraad van het bedlinnen. Standaard geldt 28°C, wat overeenkomt met de buitentemperatuur van onze huid.
In de winter gaat u wat hoger, bv. tot 30°C. Het bed voelt dan comfortabel warm. Nooit meer in een koud bed stappen!
In de zomer kan u zakken tot 25 à 26°C, waardoor het bed aangenaam koel aanvoelt. Vandaar onze slogan "Waterbedden zijn cool, waterbedden zijn hot". Ga nooit lager, want dan koelen de spieren te veel af en kan u met een stram gevoel opstaan.

Een DUAL-waterbed leveren wij met 2 verwarmingselementen waardoor u de temperatuur links en rechts apart kan instellen.

Wij leveren standaard keramische verwarmingselementen met een vermogen van 240W.
Dit verwarmingselement is waterdicht, heeft een oververhittingsbeveiliging en beschikt over TÜV- en GS-certificaten.
Het verbruik van de verwarming is afhankelijk van de ingestelde temperatuur, de temperatuur in de slaapkamer en de isolatiegraad van het bedlinnen. U mag rekenen met gemiddeld 1 KWh per dag. In de winter zal dit iets meer zijn, tijdens warme zomerdagen zal de verwarming slechts beperkt aanslaan. Dit energiegebruik is een geringe kost voor veel comfort.

De meeste van onze waterbedden zijn voorzien van een isolatielaag tussen de bodem en het verwarmingselement, waardoor warmteverlies naar beneden beperkt wordt. Samen met de schuimranden, de cover/tijk en uw bedlinnen wordt de warmte zo veel mogelijk 'binnen' gehouden.
'Energiezuinige' elektrische verwarming is een fabeltje. Elektrische verwarming heeft altijd een rendement van 100%. Enkel de isolatie doet er toe.
De warmte die toch nog ontsnapt is niet verloren, ze draagt indirect ook bij aan de verwarming van de slaapkamer.

De delen van een waterbed
Deze afbeelding geeft als voorbeeld een doorsnede van een Armada waterbed met DUAL-matrassen, een Combifix cover/tijk en een standaard sokkel.
1 Cover/tijk

De cover/tijk omhult de watermatras, beschermt deze, en zorgt voor de opvang van eventueel transpiratievocht.

2 Middenrits van de cover/tijk

Deze optie maakt het mogelijk de cover/tijk in 2 delen te wassen in een gewone wasmaschine.

3 Watermatras

Het belangrijkste onderdeel van het waterbed. Gedetailleerde info hier.

4 Stabilisatie

De stabilisatie in de watermatras voor meer of minder beweging van het water.

5 Isolatiewand

De isolatiewand of tussenschot bij een DUAL-matras beschermt de zijkanten van de matrassen en helpt indien er verschillende temperaturen links en rechts ingesteld worden.

6 Veiligheidsvoering / liner

De veiligheidsvoering / liner vangt bij een eventueel lekje het water op. Wij leveren versterkte voorgevormde liners van eigen fabrikaat die genaaid én gelast worden.

7 Verwarmingselement(en)

Het verwarmingselement wordt tussen de isolatielaag en de veiligheidsvoering aan het voeteinde geplaatst.

8 Thermostaat

De thermostaat kan u naar wens plaatsen, achter in de buurt van het bed, al dan niet uit het zicht. (U heeft hem normaal maar een paar maal per jaar nodig.) Bij bovenstaande afbeelding is gebruik gemaakt van een optionele kabeldoorvoer.

9 Schuimrails

Deze vormen de 'kuip' of 'matrashouder' waarin de watermatras ligt. Ze bestaan uit een schuim met hoge densiteit en weerstand tegen vervorming. Ze worden bekleed met een versterkt doek.
Het geheel vormt een zachte rand, vandaar de term 'Soft-side', wat het in-en uitstappen aangenaam maakt. (Vroegere zgn. 'Hard-side' waterbedden hadden een harde houten rand.)

10 Soft-side

De 'Soft-side' bestaat uit kunststofprofielen of hardschuim die samen met de bodemplaten en de schuimprofielen de 'basis' of 'kader' van het bed vormen.
Al onze klassieke waterbedden hebben scharnierende schuimprofielen waardoor de cover/tijk vrij met het lichaam kan meebewegen.
Hierdoor is het bed ook gemakkelijk op te maken en passen alle standaard hoeslakens.
Het onderste zichtbare deel van de soft-side wordt bekleed met kunstleder of stof naar keuze.
Omdat er twee delen zijn (onder harde profielen en boven zachte schuimrails) spreekt men in de vaktaal van een 'Split-Softside'.
Onze bodemplaten zijn 4-delig waardoor het bed ook door nauwe doorgangen en langs smalle trappen naar binnen kan gebracht worden.

11 Plint

Vormt samen met de gewichtsverdelers (no.12) de 'sokkel' waarop het bed rust.
De plint is uitgevoerd in melamine of bekleed met kunstleder of stof naar keuze.
De ruimte onder het bed kan nuttig gebruikt worden met optionele lades en/of een safe.

12 Gewichtsverdelers

Verdelen het gewicht gelijkmatig over de vloer.

13 Isolatiemat

De isolatiemat beperkt het warmteverlies naar beneden.